Niestety, popełnił waszmość Łukasz dysonans uciążliwy. Wezwania telegraficznie, w 24h po czynu, dla czci niewieście obraźliwego wystąpieniu, nie nadał czym termina honorowego sprawy załatwienia przekroczył.
Na Artykuł 5, miast 6 się powołał czym nieznajomość Kodeksu wykazał i podstawy dał wyzwanemu, by odmowy dokonał.
Jednakoż dla sprawy uczciwego ukazania radzi byśmy i treść odpowiedzi wyzwanego poznać, by upewnić się, iż odmowa nie była niegodna, przez co wyzwany honor swój na szwank wystawić mógłby.
Istnieje takoż przesłanka, czy wyzwany nie naruszył art.8 ust. 25:
Ludzie ze spoleczności honorowej wykluczeni...
Cytat:
- obcujący ustawicznie z ludźmi notorycznie niehonorowymi;
Co by nie mówić, policmajster zwyczajny, co dzień z kłamcami, złodziejami i innymi idywiduami honoru pozbawionymi obcuje...
_________________ "Kiedy spoglądasz w Wylot lufy, Śrut patrzy w ciebie"
Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009 12:16 pm Pismo rzecznika
Witam Mości Panowie!
Śpieszę usprawiedliwić mą zwłokę. Powróciwszy z dalekich krain, gotów jestem odpowiedzieć Imć Rzecznikowi, na jego pismo. Waszmościowie ślijcie Wasze uwagi na mój priv. W szczególności zaś czy kije lub własne topienie w Wiśle powinienem wybrać (sznur dla mnie, drewno i czernidło sam Rzecznik zapewnia). Pismo Imć Rzecznika do mnie niniejszym poniżej załączam.
Łukasz
TREŚĆ:
Imć Pan
Łukasz
Szanowny Acanie,
Jakiż to zaszczyt spotkał moją osobę, mogąc otrzymać Waszmości do pojedynku wezwanie. Śpieszę zatem z odpowiedzią.
Jak mniemam, szlachetne pochodzenie przodków naszych datuje się dalej aniżeli Rok Pański 1919, na który Waćpan się powołujesz. Nie znając pochodzenia szlachetnego Waćpana proponuję zatem powrócić do źródeł prawa naszego wspólnego i zastosować te, które także za Piastów – ojców naszych obowiązywały. Czemuż zatem nie skorzystać z zapisów Najstarszego zwodu prawa polskiego, czyli tzw. Księgi Elbląskiej i pojedynek na kije, bądź miecze stoczyć. Wszelako walka taka mogłaby być poczytana przez innych omylnie, a sam Waćpan wspominasz o walce bezkrwawej, przeto proponuję inne rozwiązanie z tej Księgi zastosować. Oto próba wody, jest tą, której Mości Acanie poddać się możesz, a która wykaże, czy prawdy swych słów dowodzisz. Jest tu w Warszawie rzeka - Vistulą zwana, w której ową próbę przeprowadzić możem. Pan stawisz się nad nią, my sznur, drewno i czernidło znajdziem, tak by tę próbę zgodnie z Księgą poczynić. Niech ten Sąd Boży dowiedzie prawdy słów Jegomości. Ta także woda – bystra i zimna- ma moc wypędzenia z głowy durnych myśli. Skutek zatem właściwy i bardzo oczekiwany.
Na rychłą odpowiedź z uszanowaniem czekam, tak by woda w Vistuli nie za ciepła była, bo i działanie jej skutków krótkotrwałe będzie.
9 kwietnia 2009
Mariusz Sokołowski
_________________ "Tak dla pozwoleń na broń sportową". Więcej na: www.BRONSPORTOWA.wa.pl
Łeż zadał tędy to on winien dowieść ze praw jest, a nie od szkalowanego dowodu żądać. Albo więc na pojedynek winien się stawić, albo jak pies pod stół wejść i odszczekać swe słowa. Ale ponieważ drabem jest ino, i miast honor jaki Waszmość mu uczynił na pojedynek wyzywając przyjąć, obelżywym słowem odpowiedział insynuując, żeś Waść durniem, tedy jak draba potraktować go należny i bizunem rozumu nabić.
Jako, że nie uchodzi czyiś rabów bizunem traktować, tędy ufać należy, że jego Pan - minister - miejsce mu właściwe pokaże i karę za mowę bezczelną nałoży ku nauce dla innych drabów co mu służą.
_________________ CP i Ruger 22/45 oraz wygrana sprawa w WSA o więcej!!
Ciekawe, co ma wspólnego pojedynek do próby wody?
Jedno ma za zadanie rozwiązać spór. Drugie- ustalić winę w procesie inkwizycyjnym.
Pewnie imć "oRzecznik" uznał iż trzeba być heretykiem, żeby ubiegać się o pozwolenie
Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009 4:49 pm Re: Pismo rzecznika
Swoją "odpowiedzią" towarzysz Sokołowski udowodnił, że w żaden sposób nie wyczerpuje znamion "zdolnego do udzielenia honorowej satysfakcji"!
Bo ta jego "odpowiedź", w tłumaczeniu "ze 'staropolskiego' na nasze" brzmi "Łukasz, idź się utop, skoro Ci się stanowisko policji nie podoba"!
Do tego jego "wywód" z właściwie stuprocentową pewnością dowodzi, że towarzysz Sokołowski, choć policjant, własnej pukawki się boi i ni ... nie byłby w stanie w strzeleckim pojedynku spostponowanemu przezeń wyzywającemu go sprostać - nie mówiąc już o spełnieniu wyśrubowanych kryteriów wzmiankowanych przez niego "wybitnych osiągnięć w sporcie strzeleckim"!
A to automatycznie dowodzi, że pan (niedo)rzecznik broni palnej "na stanie" mieć nie powinien...
Ale czegóż innego spodziewać się po policmajstrze - przedstawicielu tej grupy używających broni palnej, co ma największą liczbę wypadków z bronią "na głowę" przypadających???
Witam,
najgorszą rzeczą, która pozostanie w naszej pamięci będzie nie to że rzecznik jest dupek (bo jest, a nad jego poprzednikami się nie zastanawiałem, bo po co?), ale to że milicja nie potrafi strzelać i nie ma o tym sporcie zielonego pojęcia. Chyba lepiej byłoby stanąć i nawet przegrać, chyba, że on faktycznie nie trafia w tarczę (mówią, że zapomniał gdie klamkę zostawił) .
Banda chłopaków ..... inaczej (nie chodzi mi o strzelających inaczej ) skrzyżowanych z resztkami starego systemu wzięła się za regulacje prawne.
Między innymi ich działalność doprowadza do tego, że nie mamy społeczeństwa obywatelskiego. Wiele osób pewnie się zastanowi, czy pomóc osobie napadanej, poszkodowanej czy takiej, której dzieje się krzywda. Powodem może być spodziewana represja ze strony aparatu ścigania (represji) - bo przecież nie wiemy przed kim bronimy (mogą to być kolesie uzbrojeni przez milicję), a wytłumaczeniem naszej obojętności może być uznaniowość naszego działania.
Pozdrawiam,
Tomek
Koledzy, niestety my tu się podniecamy jak mrówka podczas okresu, a i tak nic sie nie zmieni. I choć Wszyscy mamy 100% racje prawne i argumenty faktyczne za wprowadzeniem zmian, to stan rzeczy jedynie zmieni się na tym forum (moze i dobrze). Cenię odwagę p. Łukasza i chylę głowę, ale On właśnie pokazał jaka będzie jeszcze przez wiele lat droga strzelca do uprawiania tego wspaniałego sportu. ...[Biorąc pod uwagę, że to jest forum miłośników broni, a nie forum polityczno - historyczne byłem zmuszony część postu wykasować - moderator ]
_________________ CZ-75, IŻ-35, karabinek SUHL
Ostatnio zmieniony przez 9x19 Wto 14 Kwi, 2009 7:14 pm, w całości zmieniany 2 razy
To czy się zmieni zależy właśnie od nas. Zatem trzeba działać pozytywnie. Stąd postanowiłem aby trochę rozluźnić temat i twardą argumentację prawną. Ona jest nie do podważenia i Policja musi wypić nawarzone piwo. Mam nadzieję, że nie nie wypije go jednak przed pojedynkiem
A oto moja odpowiedź na "elokwentne" pismo Pana Rzecznika. Panie Rzeczniku czytamy i działamy:
Imć Pan
Mariusz Sokołowski
Dziękuję Waści za odpowiedź na me Twej osoby wezwanie.
Czytam ją jednak i oczy ze zdumienia przecieram. Wszak spór dotyczy nie kijów i mieczy lecz broni prochem bitej. Nie wiem co Waści w swej zbrojowni posiadasz, skoro pojedynek na kije i miecze proponujesz. Broń to przeto zacofana, a z duchem czasu jużci pójść trzeba. Wołać Księgi Elbląskiej, wybacz Waści nie będę. Pisał ją szwargotem Krzyżak w czasy dzielnicowym rozbiciem naznaczonem. Prawda ważne stanu prawa wprowadzała, lecz dziś to zaszłości. A naród nie dzielić lecz jednoczyć trzeba.
Wybacz Acanie, ale gdybym nazwiska Twego z twarzą nie wiązał, gotów byłbym posądzić o „Causa furiosi”. Jak bowiem inaczej ocenić pisemną sugestyję Waszmości abym do Vistuli skakał, godząc się by Policyja Rzeczypospolitej drewno i czernidło przygotowawszy, sznur na mej szyi wiązała! Azaliż wrogiem jej moja osoba staje? Nic bardziej błędnego.
Takie bezprawie, jako żywo dla ratowania Rzeczypospolitej, znieść jeszcze byłbym gotów. Ależ Waszmości! Tym samym zniewagę najcięższą - drukiem przeto popełniasz. Nie jestem bowiem kobietą, tym bardziej nieczystą. Sukni obszernej nie noszę, czarów nie uprawiam. Przeto próba wody dla nich właśnie wskazana była! Nadto czasy Imć Rzeczniku, już nie te i prawo się zmienia. Nadążać za nim, powinniście.
Medyja ostatnio doniosły, że mało w urzędzie strzelacie. Treningi rocznie czyniąc, 12-15 naboi wystrzeliwując? Bądźcie szczerzy jak nie-rzecznik przez chwilę i powiedzcie, prawda to, co wieść niesie? Podobno też furę amunicyji przeterminowanej zmarnowaliście, za jej zniszczenie koszty ponosząc ogromnem?
Jeśli prawdą to, zrozumiem wnet sugestyję Waszmości, walki na kije lub miecze. Ale powiedzcie jakże nimi tarczę na 25 metrów dziurawić? Chcę wraz z Wami, spróbować się na umiejętności. Nie uciekajcie więc od wezwania i na temat odpowiedzcie. Dodam przeto, że i strzelnicę możecie sobie wybrać, a i nawet 24-godzinną, o porze dowolnem. Podobno znacie taką, a i ja z chęcią poznam novum owe.
Honor bowiem rzecz ważna, a słowo wypowiadane także.
Czekam przeto na odpowiedź Waszmości
Z uszanowaniem, dnia 14 kwietnia 2009 r., pozostając
ŁU
_________________ "Tak dla pozwoleń na broń sportową". Więcej na: www.BRONSPORTOWA.wa.pl
Obserwuję spór od niedawna i sam nie wiem, czy bardziej jestem pod wrażeniem wytrwałości w dążeniach, czy pięknej polszczyzny która niewątpliwie orężem się stała :-) Na broń potrzeby nie posiadam, ale jak tylko mogę, tak poprę inicjatywę.
pozdrawiam
Mariusz
Gratuluję inicjatywy, wytrwałości i efektu.
Chciałbym jednak skromnie przypomnieć zdanie Jerzego Urbana wypowiedziane onegdaj na falach eteru TVN - "poczucie honoru jest mi obce, bo nigdy za człowieka honoru się nie miałem." Rzecznicy mają być jako ci dyplomaci - tłumaczenie, że są małomówni ma im zająć minimum dwie godziny, a informacja jaką przy tym przekażą ma być zerowa.
Odwoływanie się do jakiegokolwiek poczucia (honoru, obowiązku, odpowiedzialności itp) jest zajęciem czysto syzyfowym. Jedyna skuteczne działanie wobec rzecznika, to doprowadzenie jego zwierzchnika do zakłopotania i konieczności sprostowania informacji, która usta rzecznika opuściła. A co tu prostować, jak informacji żadnej nie było (tylko sama dezinformacja), a policja jest władza i władzy trzeba słuchać, a nie łapać za słowa.
O tym co zajmuje jednego ministra z drugim, tak że nie zawracają sobie głowy zwracaniem uwagi co ich rzecznicy mówią, nie napiszę, żeby kolega moderator nie musiał mi posta ceznurować.
Serdecznie pozdrawiam.