Wysłany: Sro 26 Sie, 2009 9:43 am Warszawski Piknik Strzelecki - 30.08.2009 i 20.09.2009
Zapraszamy w dniu 30 sierpnia na piknik strzelecki na strzelnicy Wojskowej Akademii Technicznej przy ulicy Kocjana 70A na Bemowie. (kolejny piknik 20 września)
Strzelanie odbywa się do opadających figur wojskowych na podnośnikach oraz poperów.
Dla wszystkich chętnych możliwość postrzelania m. in. z następujących jednostek broni:
Pistolety i rewolwery:
- Jericho 941 FL
- Beretta 92
- Taurus PT99
- Steyr GB
- Sig Sauer P229
- Glock 17
- Walther P38/P1
- Springfield 1911A1
- H&K USP kal. 45 ACP
- Ruger Red Hawk kal. 44 Magnum
- Smith&Wesson 686 kal. 357 Magnum
- Colt King Cobra kal. 357 Magnum
A czy będzie tak BAAARDZO DROOOGO jak ostatnio???
To piknik czy impreza OSTRO KOMERCYJNA???
Co prawda nie mam z piknikiem nic wspolnego organizacyjnie ale tak mi się widzi że:
- strzelnica kosztuje
- amunicja kosztuje
- zuzycie broni kosztuje
- przywiezienie i odwiezienie tego wszystkiego kosztuje
- ludzie prowadzacy strzelania kosztuja
- wyczyszczenie tego wszystkiego po pikniku kosztuje
- plakaty informacyjne kosztuja
- i napewno jeszcze pare rzeczy kosztuje
Bylem na poprzednim i biorac pod uwage powyzsze nie wydawalo mi sie zeby ceny byly przesadzone.
...byłem i ja na pikniku i polecam ten 20. września 2009 r.
Przede wszystkim to sposobność dotknięcia żywej historii uzbrojenia strzeleckiego. Historii, którą od 1945 r., z lubością i pasją przetapiano w hutach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej na żyletki.
Podczas pikniku, dzięki wielkim pasjonatom historii strzelectwa i jej materialnych świadectw - właścicielom Parabellum można tej historii dotknąć, sprawić aby ożyła.
Strzelectwo to nie tylko strzelanie ale i też poznawanie historii poszczególnych jednostek broni. Nie rzecz w tym aby wystrzelać setki amunicji, ale nawet strzelić kilka razy z egzemplarzy kolekcji Parabellum.
Obserwuję tą firmę od kilku lat. Szczególnie jej zmagania z bezduszną biurokracją, utrudnieniami. Ci ludzie prowadzą strzelnicę w Sulejówku i mam wielki do nich szacunek, bo z niczego zbudowali strzelnicę na posesji, animują ruch strzelecki.
Gdyby w każdym powiecie mieli swoich naśladowców - tak pozytywnie zdeterminowanych, nasz głos byłby lepiej słyszalny.
Warto być na tych piknikach. Jeśli nawet kogoś nie stać na 30-40 zł na strzelanie to niech zamanifestuje swoją obecnością poparcie dla ruchu strzeleckiego.
Strzelecko pozdrawiam.
_________________ "Tak dla pozwoleń na broń sportową". Więcej na: www.BRONSPORTOWA.wa.pl